Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek po węgiersku to duży, gruby placek ziemniaczany, który wypełniamy gulaszem , składamy na pół i na wierzchu dodatkowo polewamy kleksem kwaśnej śmietany. Choć nazwa sugeruje jego pochodzenie z Węgier to jest to danie znane i popularne w Polsce i na Ukrainie. Placek jest bardzo sycący i smaczny, godny polecenia.
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 8836
Kotlety jajeczne z serem to świetny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 1276
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 29
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 8836
Kotlety jajeczne z serem to świetny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 1276
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 29
Składniki
https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-gulasz-wegierski-potrawa-pasterzy,1954490,walek.html
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodajemy do nich jajko, mąkę i sól. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na średniej patelni rozgrzewamy olej- dosyć dużo. Ma przykryć dno patelni. Nakładamy porcję ciasta nieco grubiej jak na placki ziemniaczane, ok 1,5 cm. Średnica placka zależy od naszych upodobań. Robimy placki 15 lub 20 cm. Smażymy je na rumiano z obu stron. Ponieważ są dosyć grube, należy je smażyć nieco dłużej, po 4-5 minut z każdej strony. Jeśli się złamią przy przewracaniu, nie szkodzi, na talerzu i tak układamy placek w ten sposób, że na jednej połowie wylewamy gorący gulasz i przykrywamy go drugą połową placka. Górę polewamy kwaśną śmietaną . Tak smażymy wszystkie placki, aż do wyczerpania ciasta. Placki po węgiersku gotowe!
Placki po węgiersku można też spotkać pod nazwą placki po zbójnicku. Farsz w postaci gulaszu węgierskiego w plackach nie jest jedyny i obowiązkowy. Możemy na przykład dodać do nich sos grzybowy lub gulasz wieprzowy. Placki w takiej postaci będą równie znakomite jak z gulaszem węgierskim.